De mi ez az egész?

2015. október 5.

Ez az egész egy kiáltás. Egy éles kiáltás az önismeret sötét éjszakájába. Ébresztő! Hatalmas gond van azzal napjainkban, amit az önismeretről gondolunk. Ezen a területen két szörnyű fenevad garázdálkodik. Az egyik megvakít és eltompít, a másik bevisz a legelveszettebb dzsungel legreménytelenebb közepébe.

Az első eléri, hogy eszünkbe se jusson, hogy valós önmagunk nyomába eredjünk. Így fel sem merül bennünk, hogy az, akit magunkként ismerünk, mások által belénk plántált, ránk nevelt “egyéniség”. Így még csak nem is dereng, hogy nem vagyunk önmagunk. A másik szörnyeteg barátságosan kézen fog, és minden lehetséges idegen forráshoz elvezet, ígérve, hogy visszakapjuk majd önmagunkat. Kit egyetemet végzett szakértő, kit szuper képességű fenomén, kit egy egeket fürkésző ember, kit meg Delphoi örököse lát el kiléte fontos “tényeivel”. Mind tudása messze-messze áll attól a tudástól, amit mi magunkban elfedve tudtunkon kívül rejtegetünk.

Így hát kiáltok: “Ébresztő!” Ha úgy gondolod, nem fontos, vagy halasztható dolog önmagad beazonosítása, ébredj már fel! Miért is várnád meg, hogy megízleld a csalódás keserű italát egy elvesztett jó barátod, vagy rokonod kapcsán? Majd azt mondod, félreismerted őt, ő meg becsapott, de ezzel persze semmit nem hozol rendbe. Miért is legyintenél, erre a “tudj magadról” dologra, hogy aztán egyszer csak lefújja fejedről a kétségek vihara az önbizalom kalapját.

És még egyszer kiáltom: “Ébresztő!” Létezik olyan önismeret, amely végre nem külső forrásokból merít! Létezik az a tudás végre, amely legtisztább bensődből fakad. Megszületett az az iskola, melyben végre megkaphatod a hozzád leginkább méltó tanárt: Önmagadat! Választ adhatsz arra a bizonyos kérdésre, amelyet még soha, senki nem válaszolt meg. Miért is hagynád mindezt figyelmen kívül, és gázolnál derékig egy újabb párkapcsolati válság ragacsos mocsarába? És miért is tömnéd tovább batyudat idegen szaktekintélyek által égről-földről gondosan összeszedegetett “adatokkal” magadról, hogy aztán egy újabb betegség döntsön le lábadról. Miért?

Kérlek, állj meg egy pillanatra! Ez az egész arról szól, amit eddig szinte mindenki került! Túl egyszerű volt? Talán igen. Most azonban saját kezedbe veheted az Önmagadról való tudás ügyét. Egy eszközt adok a kezedbe, amivel felébresztheted a benned szunnyadó tanítót, a legnagyobb bölcset, aki a legtöbbet tudja Rólad. Egy eszközt, amivel elindulhatsz az úton valódi önmagad felé. Ébresztő!

Trajtler István

A válaszok könyve

Ki ne akarna többet inni a boldogság poharából? Kétségek, konfliktusok, stressz. Szenvedünk tőlük. Nyugalmunk, örömünk tűnni látszik, egészségünk meginog. A soha meg nem válaszolt kérdés egy életviteli elv pontos kifejtése, és alkalmazható eszközzé való formálása. Egy regény hat hús-vér ember őszinte válaszával az életre – valójában Önmagára. A hetedik Te lehetsz!

Tovább a könyvhöz

Legfrissebb bejegyzések

A jó párkapcsolat titka az "egy"

Ez az egész egy kiáltás. Egy éles kiáltás az önismeret sötét éjszakájába. Ébresztő! Hatalmas gond van azzal napjainkban, amit az önismeretről gondolunk. Ezen a területen két szörnyű fenevad garázdálkodik. Az egyik megvakít és eltompít, a másik bevisz a legelveszettebb dzsungel legreménytelenebb közepébe. Az első eléri, hogy eszünkbe se jusson, hogy valós önmagunk nyomába eredjünk. Így […]

Önbizalom a jövő záloga

Képzeld csak el, hogy valami nagyon fontos dolog miatt két órára el kell rohannod otthonról. Azt is képzeld hozzá, hogy van egy a négy éves kislányod, és nem hagyhatod egyedül magára. Kire bíznád, ha nem vihetnéd magaddal? Szomszédra? Anyádra?

Boldogság karácsonytól karácsonyig

Voltál már úgy, hogy nagyon szerettél volna örömöt szerezni a párodnak, szerelmednek és csak kerested-kerested azt a dolgot, amivel ezt megtehetted volna? Átélted, már azt, hogy egy csodás ajándék pár óra, pár nap után már nem váltotta ki azt az örömöt, amit először?

© Tudj Magadról!. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.