Párkapcsolat önvizsgálat

2015. november 10.

Mire való a házasság? Minek a nők, férfiak együttélése? Biztos, hogy az életnek ez a fajta csoportosulása valamilyen vágyott állapottal kecsegtet, de mire is vágyunk? Te például mit vársz el a társadtól, hogy jónak és érdemesnek tekintsd a kapcsolatotokat?

Az ember az ilyen kérdésre hajlamos egy jellegzetes (gúnyos!) mosollyal kísérve így válaszolni: “Hát mit-mit… azt!”. Persze érezzük, hogy ez azért nem teljesen igaz. Ha csupán a szexuális életünk megléte és minősége határozná meg, kapcsolataink életképes voltát, valószínűleg nagyon egyszerű és boldog(?) világot élnénk.

Nyilvánvaló, hogy vannak még egyéb tényezők is, amelyek egy férfit és nőt egymáshoz láncolnak, vagy széttaszítanak. Egy ilyen tényező lehet a család, a gyerekek iránti vágy, de ezzel a területtel most nem foglalkozunk, mint ahogy azzal sem, hogy általában anyagilag könnyebb az élet csoportosan, mint magányosan. Sorolhatnák még jó pár olyan érdeket, ami miatt egy férfi és egy nő párkapcsolatot teremt, de mi most a lényegre vagyunk kíváncsiak, azokra a dolgokra, amik gyakran rejtve, tudatlan a háttérből mozgatják a történéseket.

Ezeket a gyakran árnyékban meghúzódó, ki nem mondott dolgokat nevezhetnénk igényeknek, elvárásoknak. Vannak, akik listát is készítenek jövendőbelijükkel kapcsolatos igényeikről és így keresik az igazit. És ez az a pont, akár leírta valaki a listát, akár nem, ahol a pokol fogadósa ránk kacsint. Nem mondom, hogy igénytelen hozzáállással az ember bármi jót is elérhetne az életben. Ez valóban lehetetlen. De igényeink célpontja, és tartalma bizony nagyon félre kormányozhatja magánéletünk és vágyott szerelmünk hajóját.

Tartsunk hát egy kis önvizsgálatot! Az alábbiakban áttekintünk pár szempontot, és ki-ki eldöntheti, hogyan viszonyul az adott igényhez. Tehát leírok egy igényt, és aki velem tart, megmondja, hogy igaz-e rá az a pont. Magyarán, ha nem teljesül az adott elvárás, akkor az kizárja-e a számára jó, élhető, vágyott párkapcsolat vagy házasság lehetőségét. Íme, az én listám, lássunk hozzá!

Egy nő/férfi legyen jó szerető. Ha ennek a pontnak nem felel meg, akkor hiányzik egy olyan alap a párkapcsolatból, ami nélkülözhetetlen számomra. A jó szeretőt itt nem definiáljuk, a világ elég színes e téren is, elég, ha ennyit mondunk: legyen jó szerető.

Egy nő legyen jó anya. Ha egy nő nem szül gyereket, nem neveli, gondozza őket, akkor nem lehet az életem párja. Egy férfi legyen jó apa. Ha nem jelent biztos kezet a gyerek nevelésében és ellátásában, akkor nem ő lesz életem párja.

Egy nő/férfi nevelje úgy a gyerekedet, ahogy azt te akarod. Nem akarsz olyan anyát/apát a gyerekeidnek, aki máshogy gondolkozik a gyereknevelésről. Ez örökös vitát fog szülni, ezért nem kívánatos a családomban.

Egy nő legyen jó háziasszony. Nem lehet számomra az a nő igazi társ, aki nem tud jól főzni, nem tartja szép rendben a lakást, a kertet és nem végzi el a ház körüli munkákat. A férfi gondoskodjon az élettér jó minőségéről, a dolgok működéséről. Egy férfi igenis segítsen a ház körüli dolgokban, legyen otthon is mindig tevékeny.

Egy nő/férfi legyen jó barát, akivel mindent meg lehet beszélni. Az igazi nő/férfi számomra olyan valaki, akinek kiönthetem a szívem, és mindent megoszthatok vele. Legyen az munkahelyi gond, vagy a rokonaimmal kapcsolatos nyűgök, Ő mindent megértően meghallgat, bátorít, vigasztal. Ha ezt nem teszi meg, akkor már nem igazi társ.

Egy nő/férfi értsen egyet a nézeteimmel, életfilozófiámmal és hitemmel. Az a nő/férfi, aki nem ért egyet az engem éltető, életemet vezérlő elvekkel, az nem való hozzám. (Ha van hited, vallásod, életfilozófiád, akkor ő tudjon azzal azonosulni.) Sőt, a legjobb az, ha ő maga is aktív abban úgy mint én. Ha ezt nem teszi meg, és a saját hitéhez, nézeteihez ragaszkodik, akkor lehetetlen, hogy velem éljen, hiszen az élet fontos dolgaiban nem fogunk egyetérteni.

Egy nő/férfi értsen egyet a politikai nézeteimmel. Kizárt dolog, hogy egy házban tudjak olyannal élni, aki más ideológiai, politikai nézeteket vall. Örökös vita és feszültség forrása lenne az, ha olyannal élnék egy fedél alatt, aki ezekben a dolgokban más nézeteket vall.

Egy nő tartson velem a hobbimban, kísérjen el kedvenc kedvteléseimben is. Egy férfi támogasson, segítsen és kísérje mindig figyelemmel azon tevékenységeimet, amelyekben ki tudom fejezni önmagam és meg tudom élni sajátos/női mivoltomat. Ha ennyit nem képes megtenni értem, akkor nem kell.

Egy nő/férfi legyen társ a vállalkozásomban. Ha a munka, pénzkeresés területén más utakat jár mint én, akkor abból jó nem születhet, hiszen túl nagy lesz a szakadék, eltérés köztünk.

Egy nő/férfi szeresse azt a műsort a TV-ben, moziban, amit én szeretek. Ha ezekben a dolgokban más az ízlése, nem fogunk boldog órákat megélni, amikor pihenünk vagy szórakozunk.

Egy nő/férfi fejlessze magát, ahogy én. Nem lehet, hogy én egyre jobb vagyok az életben ő meg nem. VAGY: Egy nő/férfi ne ugráljon el mindenféle szemináriumra, hanem maradjon a fenekén, ahogy én is. Éppen elég dolog van otthon, amit el kellene végeznie.

Egy nő tegye azt, amit mondok neki. Ha nem képes elfogadni, hogy a férfi feladata kijelölni az utat és mutatni a helyes irányt, akkor hagyjuk az egészet, csak felfordulás lesz. Egy férfi legyen kész a női bölcsesség befogadására. Ha hajthatatlan és nem hallgat az okos szóra, akkor bizony nem az én emberem.

Egy nő/férfi képes legyen tolerálni, és nézze el a családom részéről érkező bántó kritikákat. Kell annyira szeressen, hogy ezt az áldozatot meghozza a kapcsolatunkért.

Egy nő/férfi ne foglalkozzon más célokkal, dolgokkal, mint a család. Amikor összeházasodtunk, minden dolgunk egy irányba mutatott. Ezen nem kell változtatni. Ez egyébként is hűség dolga. Legyen hozzám hű mindenben.

A lista végére értünk! Kíváncsi volnék arra, hogy hány ponton értesz egyet a fenti kijelentésekkel. Nos? Válaszold meg! Írd le, küldd el!

És itt jön a probléma…

A folytatás következik.

Egy boldog párkapcsolatban a válaszaink helyesek. Egy döcögős, konfliktusokkal tűzdelt kapcsolatban azonban rengetegszer hangzik el: “De miért? Miért?” Itt az idő válaszolni!

Trajtler István

A válaszok könyve

Ki ne akarna többet inni a boldogság poharából? Kétségek, konfliktusok, stressz. Szenvedünk tőlük. Nyugalmunk, örömünk tűnni látszik, egészségünk meginog. A soha meg nem válaszolt kérdés egy életviteli elv pontos kifejtése, és alkalmazható eszközzé való formálása. Egy regény hat hús-vér ember őszinte válaszával az életre – valójában Önmagára. A hetedik Te lehetsz!

Tovább a könyvhöz

Legfrissebb bejegyzések

Önbizalom a jövő záloga

Képzeld csak el, hogy valami nagyon fontos dolog miatt két órára el kell rohannod otthonról. Azt is képzeld hozzá, hogy van egy a négy éves kislányod, és nem hagyhatod egyedül magára. Kire bíznád, ha nem vihetnéd magaddal? Szomszédra? Anyádra?

Boldogság karácsonytól karácsonyig

Voltál már úgy, hogy nagyon szerettél volna örömöt szerezni a párodnak, szerelmednek és csak kerested-kerested azt a dolgot, amivel ezt megtehetted volna? Átélted, már azt, hogy egy csodás ajándék pár óra, pár nap után már nem váltotta ki azt az örömöt, amit először?

Szorongás

Vajon gyógyítandó lelki betegség? Vajon csak kordában tartani lehet, de megszabadulni tőle soha? Vajon megismerhető igazi természete? Kit ne sújtott volna már életében némi szorongás!

© Tudj Magadról!. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.